Imatran Golfin vastuullisuusohjelmasta on nostettu tälle vuodelle teemaksi Reilu peli

Linkki Vastuullisuusohjelmaan

Golfissa on paljon sääntöjä ja yleisimmätkin säännöt vaativat aloittelijalle useita kierroksia omaksumiseen. Kaikkia sääntöjä ei ulkoa tarvitse muistaa, siksi on olemassa sääntökirja. Uskoisin, että lähes jokainen meistä rikkoo kesän aikana jotakin sääntöä tietämättään. Sitä ei tarvitse pelätä. Säännöt on tehty pelaajien avuksi, joten sääntöihin kannattaa perehtyä. 

Sääntöjen tahallinen rikkominen on asia erikseen. Kilpailujen ja tasoituskierrosten ulkopuolella pelin etenemisen kannalta merkityksetön yksittäinen tahaton tai tahallinen sääntörikkomus harvaa pelikaveria harmittaa. Mutta pelaaja joka esim kirjaa tuloksen tarkoituksella useasti väärin tai siirtää metsässä toistuvasti pallon parempaan paikkaan, saa nopeasti huijarin maineen. Tämä maine yleensä kiirii ja siitä on vaikea päästä eroon. 

Olemme kuulleet jäseniltä heidän epäilyksiä tasoitusmanipulaatiosta. Tasoitusmanipulaatiolla tarkoitetaan tasoituksen tahallista nostamista harjoituskierroksella, jotta tasoituksellisissa kilpailuissa pärjäisi paremmin. Tai tuloksen kirjaamista todellisuutta paremmaksi, jotta tasoitus laskisi ja näin ollen pääsisi esimerkiksi tasoitusrajoitettuun kilpailuun (esim junioritourit). 

Olemme aloittaneet tasoitusten aktiivisemman seurannan. Seuraamme satunnaisten pelaajien tasoituskehitystä sekä erityisesti kilpailuissa pelaavia. Mikä herättää kilpailu- ja tasoitustoimikunnan mielenkiinnon? Pelaaja, joka menestyy hyvin kilpailuissa ja tasoitus laskee, mutta kilpailujen välissä pelaajan harjoituskierroksilla kirjaamat tulokset nostavat aina pelaajan tasoitusta. Mikäli kilpailukierrosten laskennallinen tasoitus eroaa merkittävästi nykyisestä pelitasoituksesta on mahdollista epäillä ”vilunkia”. 

Suomen Golfliitto tukee seuroja tässäkin asiassa. Ohjeistetut toimet tasoitusmanipulaation kitkemiseksi ovat viestintä, pelaajan puhuttaminen, tasoituksen muuttaminen ja jäädyttäminen määräajaksi sekä kilpailukielto. 

Ollaan reiluja pelikavereita ja noudatetaan golfin etikettiä – reilu peli kunniaan!

Terveisin 

Toni Turkkila

Puheenjohtaja

Imatran Golf Ry 

Tagit