Golfetiketti

Golf on kiehtova ja alati vaihteleva peli. Golfkenttä on maisemallisesti kaunis ja hyvin hoidettu alue.

Sinulle arvoisa pelaaja, kenttä on muutakin. Se on pelialueena säälimätön vastustajasi ja suoritustesi kuntomittari. Vaikka golf on pallopeleistä vapaamuotoisimpia on siinä kuitenkin aivan omat sääntönsä, joita kaikkien tulee tinkimättä noudattaa. Koska on välttämätöntä, että kaikki tietävät, mistä on kysymys, on seuraavassa lyhyesti lueteltu ne seikat, joihin pitää kiinnittää huomiota ja joita pitää ehdottomasti noudattaa.

Turvallisuus

Pienen, mutta kovan golfpallon lähtönopeus ylittää 200 km tunnissa ! On siis ymmärrettävää, että pallon osuessa lähellä oleviin ihmisiin (erityisesti lapset ja vanhukset) saattaa tästä aiheutua vakavaan loukkaantumiseen johtava vamma. Turvallisuus kentällä onkin tärkein käyttäytymismääräys.

 1. Ole erityisen vasovainen heilutellessasi golfmailaasi varsinkin ensimmäisellä lyöntipaikalla, jossa tavallisesti on enemmän ihmisiä kuin muilla lyöntipaikoilla.
 2. Älä milloinkaan lyö palloa, kun on olemassa pienikin mahdollisuus sen osumisesta muihin kentällä oleviin. Valmistautuessasi lyöntiin huolehdi siitä, että kanssapelaajasi seisovat itsestäsi oikealla edessäsi. Muista antaa etäisyyttä edellä pelaaviin, sillä et koskaan voi aavistaa, milloin saat elämäsi lyönnin ja pallo lentää kauemmaksi kuin koskaan aikaisemmin.
 3. Ole erityisen varovainen silloin kun pelikentässä on edessäsi painanteita tai kumpareita, joiden takana saattaa olla ihmisiä. Varmista myös, että ns. Dogleg-rei’illä edellä pelaajat ovat ehtineet riittävän kauaksi.
 4. Jos itse jostain syystä etsit metsiköstä palloasi tai joudut mäennyppylän taakse, jätä golfmailasi kärryineen näkyviin, jotta takana pelaavat osaavat varoa sinua.
 5. Muista, että kentän hoitohenkilöstöllä on työtään tehdessään etuoikeus. Sinä saat lyödä vasta kun he ovat antaneet sinulle merkin siitä, että ovat sinut huomanneet ja seuraavat lyöntisuoritustasi.
 6. Useilla kentillä on yleisöä ja pelaajia varoittavia tauluja. Ota näiden taulujen varoitukset tinkimättä huomioon.
 7. Jos kaikesta varomisestasi huolimatta pallosi kuitenkin suuntautuu muita kentällä olijoita kohti, huuda silloin heti ja kuuluvasti FORE (FOOR), jolloin muut tietävät varoa.
 8. Kun itse kuulet huudon FORE, suojaudu välittömästi joko mailojesi tai kärryjesi taakse, mahdollisesti läheisen puun taakse tai kyyristy mahdollisimman pieneksi kylki huutosuuntaa kohti samalla kun suojelet käsillä päätäsi.
 9. Omasi ja muiden etujen kannalta on tärkeätä, että vakuutuksesi on kunnossa. Varmista asia.

Huomaavaisuus

Huomaavaisuus on seikka, joka tekee omasta ja kanssapelaajiesi pelistä nautittavaa ja mukavaa.

 1. Saavu ajoissa ennen pelivuoroasi alkua lähtöpaikalle. Ole valmis, kun lyöntivuorosi on. Valitse maila, etsi tii, aseta hansikas käteesi ja tee kaikki nämä toimenpiteet siten, että ne eivät häiritse muita ja että itse olet valmiina, kun vuorosi tulee.
 2. Toisten lyödessä ole liikkumatta ja hiljaa.
 3. Seuraa koko ajan peliä niin edessäsi kuin takanasikin. Et juuri koskaan ole yksin kentällä. Lyöntisi ääni tai maahan putoavan pallon ääni saattaa häiritä juuri lyöntiin tai puttaukseen keskittyvää pelaajaa.
 4. Käyttäydy huomaavaisesti myös harjoituskentällä, puttausviheriön ja klubirakennuksen lähellä, sillä useilla kentillä on lyöntipaikkoja ja viheriöitä aivan näiden tuntumassa. Joskus paikoitusalueella vauhdilla suljettu auton ovikin saattaa aiheuttaa häiriötä pelaajille.
 5. Monesti golfkentälle ”eksyy” aivan ulkopuolisiakin, jotka eivät tiedä golfpelin käyttäytymismääräyksiä. Ole heille ystävällinen ja ohjaa heidät ”turvallisemmille vesille”.
 6. Pidä hauskaa kentällä, ole iloinen ja naurakin, mutta älä ole liian kovaääninen. Ainoasta huutaessasi FORE tulee sinun käyttää äänivarojasi.
 7. Muista, että golfin kirjoittamattoman lain mukaan on aina suurempinumeroista väylää pelaavilla etuoikeus. Tähän tilanteeseen joudut varsinkin silloin, kun sinä tai jokin muu kentällä pelaava on joutunut ”väärälle” peliväylälle, tai eri reikien lyöntipaikat ovat lähekkäin.
 8. Tarkkaile varjoasi siten, ettei se milloinkaan häiritse kanssapelaajiasi. Pelaajan puttauslinjalla oleva varjosi on erityisen kiusallinen.
 9. Kun pidät lipputankoa viheriöllä osoittamassa kanssapelaajille reiän paikkaa, seiso suoraksi ojennetun käsivarren päässä reiästä, ei siis lähellä reikää. Aseta lipputanko takaisin huolellisesti, jottei reiän reuna vahingoitu.
 10. Seuraa tarkasti omaa ja kanssapelaajiesi palloa. Ota maastomerkki, mikäli jokin pallo ajautuu karheikkoon tai metsään, jotta etsiminen on helpompaa ja pallo löydetään nopeasti. Auta kanssapelaajia pallon etsimisessä.
 11. Vaikka golf ei ole oikeudenmukainen peli, älä kuitenkaan hermostu epäonnen kohdatessa, sillä epäonni ja onni tasaantuvat yhden kierroksen kestäessä. Älä osoita mieltäsi, vaan hillitse itsesi. Älä kersku onnen kohdatessa, älä manaa epäonnen kohdatessa.
 12. Älä opasta kanssapelaajiasi oikeaan lyöntisuoritukseen, elleivät he sitä sinulta nimenomaan pyydä.
 13. Kannusta ja anna tunnustusta kanssapelaajiesi hyville suorituksille.
 14. Auta aloittelevia pelaajia oikeaan käyttäytymiseen ja pelin sujuvuuteen.
 15. Vaikka pelisi ei juuri kulkisikaan parhaalla tavalla, pelaa loppuun asti, älä keskeytä kierrosta kuin sairastapauksissa.
 16. Ole hyvä voittaja ja häviäjä, sillä eiväthän kaikki voi olla voittajia yleensä kahdenkeskisessä pelissä toinen on häviäjä.
 17. Pidä huolella ja siististi kanssapelaajasi tuloskorttia.
 18. Älä harrasta uhkapeliä.
 19. Hyväksy tinkimättä tasoitusmääräykset ja toimi annettujen ohjeiden mukaan.
 20. Opettele golfsäännöt, sillä niistä on jopa hyötyä sinulle. Oikein tulkittuna golfsäännöt monesti saattavat pienentää tulosta.
Imatran Golf